Kapat

İŞ ETİĞİ POLİTİKASI

1. AMAÇ

Bu politikanın amacı, Aysu Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. yönetimi (Bundan sonra “Aysu Tekstil” olarak bahsedilecektir.), çalışanları ve tüm paydaşlarının benimsemesi ve uygulaması gereken iş etiği ilkelerini anlatmaktır.


2. KAPSAM

Aysu Tekstil’e ait gizli ve özel bilgileri, rekabet açısından dezavantaj yaratabilecek bilgileri, ticari sırları, mali bilgileri, personel özlük haklarına ait bilgileri, müşterilerin, çalışanların ve diğer tüm paydaşların bilgileri ve üçüncü şahıslarla akdedilen "Gizlilik Anlaşmaları" çerçevesindeki bilgileri kapsar. Şirket çalışanları, çıkar çatışmasından uzak durarak, şirket adını ve gücünü, kişisel fayda sağlamak amacıyla kullanmaktan kaçınır.


3. SORUMLULUK

Tüm çalışanlar: Etik kurallara uymak tüm çalışanların sorumluluğundadır.

Etik Kurul: İş etiği hususunda gerekli değerlendirmelerin yapılması, gözden geçirmeler ve uygulamaların takibi konusunda sorumludur.

Üst Yönetim: Etik kuralların oluşturulması ve bir şirket kültürü olması için çalışmalar yapmak ve örnek teşkil etmekten sorumludur.

Paydaşlar: Aysu Tekstil’in etik kurallarını gözetmek ve benimsemekten sorumludur.


4. UYGULAMA

4.1.Adil Çalışma Ortamı

Aysu Tekstil, çalışanlar için adil bir çalışma ortamının oluşturulması ve sürdürülmesini en önemli önceliklerinden biri olarak kabul etmektedir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) temel sözleşmelerine, 4857 sayılı Türkiye İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na uygun olarak adil, çalışana saygılı, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ile çalışanların başarısının, gelişiminin ve şirkete bağlılığının arttırılması hedeflenmektedir.

4.2. Gizlilik

Mali bilgiler, mülki ve fikri haklar, ürün ve proses tasarımı ve geliştirilmesi, yenilik, buluş ve patentler dahil olmak üzere; Aysu Tekstil’in yaptığı veya uyguladığı süreçlere ilişkili tüm bilgiler, iş stratejileri, iş ortakları ve müşteriler ile yapılan gizlilik anlaşmaları, süreç performans verileri ve Aysu Tekstil çalışanlarının özel hayatlarının korunmasına yönelik bilgiler, basılı ve basılı olmayan, görsel, işitsel ortamlar da dahil olmak üzere gizlidir. Aysu Tekstil’in gizlilik konusundaki hassasiyeti tüm müşteri mülkiyetlerini (bilgi, teknoloji vb.) de kapsar.

4.3.Hediye Alma ve Verme

Aysu Tekstil, tüm çalışanlarının; müşteriler, tedarikçiler ve tüm üçüncü kişilerle hediye, davet ve ağırlama teklifi ve kabulü dahil maddi çıkar sağlama izlenimi yaratabilecek ilişkilere girmelerini yasaklar.

4.4.Çıkar Çatışması Yönetimi

Aysu Tekstil çalışanları, her türlü çıkar çatışmasından uzak durmayı amaçlar. Çalışanların görevlerini tarafsız bir şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkileyebilecek ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili maddi ya da herhangi bir şahsi çıkar sağlamalarından kaçınır. Bütün yetkililer, çalışanlar ve temsilciler yasalar içerisinde ve dürüst davranmakla yükümlüdür.

4.5. Çevre Sorunları

Aysu Tekstil, çevresel etkileri minimuma indirmek için çalışmalar yapar. Çevre boyutunu

belirler, çevre zararlarını azaltmak için politika ve prosedürler hazırlayıp uygular.

4.6.Kaynakların Kullanımı

Kaynakların kullanımı konusunda tasarruf ilkesi uygulanmaktadır. Aysu Tekstil çalışanları, tüm mali, teknoloji, bilgi kaynaklarını, varlıklarını ve her türlü doğal kaynak ve enerji kullanımlarını tasarruf bilinci ile yönetir ve korurlar.

4.7.İş Sağlığı ve Güvenliği

Aysu Tekstil, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu uyarınca çalışanların sağlığını ve güvenliğini tam olarak sağlamayı hedefler. İş yerinde güvenlik kültürünün oluşturabilmesi için gerekli çalışmaları yürütür.

4.8.Rüşvet ve Yolsuzluk

Aysu Tekstil, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası gereği tüm faaliyetlerini, Aysu Tekstil Etik Kurallar, Disiplin Prosedürü, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nda da belirtilen kurallara ve kurum değerlerine uygun olarak sürdürmektedir. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele kapsamında uygulamadaki genel prensipler, riskli alanlar ve risk yönetimi adımları Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Risk Değerlendirme Raporu’nda belirtilmiştir. Risk değerlendirme raporu yılda bir kez gözden geçirilmektedir.


5. Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Yöntemleri

İş etiği kurallarını veya şirket politikalarını ve prosedürlerini ihlal edenler gerekirse işten ayrılmalarına varabilecek disiplin yaptırımlarına tabi olacaklardır. Etik kurul tarafından yapılacak toplantılar ve gözden geçirmeler sonucunda etik ihlaller gerekli disiplin cezası ile cezalandırılacaktır.


6. Etik Kurul

Yönetim Kurulu Başkanı’na bağlı olarak çalışmalar yürüten Etik Kurul, aşağıdaki pozisyonlardaki kişilerden oluşur.

Etik Kurul Başkanı: Yönetim Kurulu Başkanı

Etik Kurul Üyesi: Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Etik Kurul Üyesi: İşletme Müdürü

Etik Kurul Üyesi: İnsan Kaynakları Sorumlusu

Etik Kurul Üyesi: Şirket Avukatı